Frontal d'altar de Sant Joan d'Oló
Santa Maria d'Oló

Església parroquial de Sant Joan d'Oló, al retaule major
    Carretera local des d'Oló cap a Sant Joan d'Oló uns 5 km

Pintura no restaurada, força gastada
    Bisbat de Vic
    Jordi Piñero Subirana

A la part de l'altar del retaule major de l'església parroquial de Sant Joan d'Oló es conserva un curiós frontal d'altar; concretament, un frontal funerari. És una pintura sobre tela que constitueix una peça força rara. A l'anvers té un motiu decoratiu força simple i de poca qualitat i, en el seu revers, la pintura d'un esquelet dins una urna, representant la mort. S'utilitzava el dia de difunts, dos de novembre, i també en misses de defuncions. En separar-se la mesa de l'altar, després del concili Vaticà II, es posà aquest frontal adossat al seu darrera, a sota l'expositor o manifestador. Segons Josep SOLER (1996: 106) una peça semblant s'ha conservat a l'església parroquial d'Angostrina, a la Cerdanya francesa.

Propietat privada. Accés públic

GALOBART SOLER, Josep (1996). Els retaules barrocs de les esglésies del terme de Santa Maria d'Oló (1607-1781). Centre d'Estudis del Bages, Monogràfics, núm. 16, Manresa, p. 106.