Freixes de la Fàbrega
Castellterçol

La Fàbrega. Ctra. C-59, km 35.
    Entre el mas de la Fàbrega i el torrent homònim, a prop de la seva confluència amb el del Gai.

Espècimen botànic
    Virgínia Cepero González

Conjunt de set freixes, situats entre el mas de la Fàbrega i el torrent homònim, a prop de la confluència amb el del Gai.
    És singular tant per les grans dimensions dels exemplars com per la seva ubicació, en un indret que permet veure els arbres de forma aïllada del seu entorn.
    Pel que fa a les dimensions: el més notable té un perímetre de tronc (a 1,3 m d'alçada) de 2,80 m, i una amplada màxima de 18,9 m; un altre, el situat més a l'oest del conjunt, té el perímetre a la base del tronc més gran (fa 4,13 m); el situat al centre, és el més alt amb 20,4 m d'alçada. Els altres quatre exemplars també són altament singulars pel que fa a les seves dimensions.

Tradicionalment, aquest conjunt d'arbres tenia una funció ombrejadora del bestiar, de les vaques de la Fàbrega, durant les èpoques de l'any més caloroses.

MARLÈS, J.; PUJANTELL, J.; BOADA, M. (2016) "Conjunt de freixes singulars de la Fàbrega, Castellterçol (Moianès)", XXXVII Ronda Vallesana: Castellterçol-Castellcir (Vall de Marfà). Sabadell: Unió Excursionista Sabadell, p. 55-64.