Forns de vi del Mas Roqueta
Avinyó

    Bages
    Horta d'Avinyó
    Emplaçament
    proper als cellers del Mas Roqueta

    Coordenades:

    41.81832
    1.97791
    415112
    4630110
    Número de fitxa
    08012 - 256
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Popular
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Regular
    Necessita una restauració
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 004A00029
    Autoria de la fitxa
    Marc Cucurella Pinilla

    Dos forns que es feien coure el vi per poder extreure'n diverses varietats de vi dolç, com el vi de missa. Són uns forns de planta circular, d'uns 1,5 m de diàmetre i fets amb paret de maons, arrebossats amb morter de calç. Hi havia la part inferior on es situaven els tronc i altre elements per poder encendre el forn, amb dues portetes metàl·liques. La funció de la segona porta era atiar el foc. A la part superior d'un dels forns hi ha un gran dipòsit d'aram on s'hi col·locava el vi. Al fons del dipòsit d'aram hi ha una aixeta per poder extreure'n el contingut ja transformat. L'altra forn és acabat en forma quadrangular. Està fet amb paret de maons, sense arrebossar. Hi havia la part inferior on es situaven els tronc i altre elements per poder encendre el forn, amb dues portetes metàl·liques. La funció de la segona porta era atiar el foc. A la part superior del forn hi ha un gran dipòsit d'aram on s'hi col·locava el vi. Al fons del dipòsit d'aram hi ha una aixeta per poder extreure'n el contingut ja transformat. Aquest forn de vi està situat davant del forn tradicional de la casa, on s'elaboraven algunes menges com el pa.

    La família Roqueta és documentada des del segle XV al sector d'Horta d'Avinyó. Des de llavors, diversos hereus han anat passant la propietat fins als nostres dies. No es tracta històricament d'un mas rellevant i la importància és deguda a l'explotació vitícola que porta duent a terme des d'inicis de la mateixa masia.

    - FERRER i ALÒS, Llorenç (1998). La Vinya al Bages. Mil anys d'elaboració de vi, Centre d'Estudis Bagencs, Manresa.