Forn de pega
Mura

Zona El farell
    Situat en un marge del torrent del Sot de l'Infern, prop de la casa del Puget.

Mig ensorrat
    Cortés Elía, Mª del Agua

La forma del forn és molt semblant a la dels forns de calç, tot i que més petit, forma una cubeta circular vertical que disposava d'un forat perquè sortís la pega i una altra obertura per retirar les cendres. Tot i que es troba bastant tapat per vegetació, encara es pot distingir la boca davantera per extreure les cendres. El forn ha donat nom a un torrent, el torrent de la Pega, que desguassa al del Sot de l'Infern, situat molt a prop de la balma de la Mel i de les cases Velles del Puig.

Es troba dins la zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

No era necessari construir un forn de pega en un marge, ja que es podia fer a peu pla i després cobrir de terra. La pega s'extreia de la colofònia o oli de trementina, que s'extreia de la destil·lació de les plantes coníferes (pi, ginebre o ginebró). El forn de pega s'utilitzava per extreure la reïna d'aquests arbres o arbusts. Era carregat amb els troncs trossejats i posats verticalment i es calava foc per dalt; la fusta encesa s'escalfava i anava liquant la resina que s'escorria pels troncs fins caure a la part baixa del forn i es recollia en un recipient i després es filtrava. El producte era emprat en les bótes i bots de pell de boc que servien per contenir el vi, per guarir les potes trencades de les ovelles mitjançant draps i pega que un cop secs immobilitzaven la pota i possibilitava el seu soldament.