Forn de ciment de cal Mateu
Santa Margarida de Montbui

La Mallola (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Des del Can Mateu prendre el camí per sota del pont de Can Mateu i travessar la riera vers el torre

Dolent
    La vegetació està cobrint de forma accelerada les estructures d'aquest antic forn, de tal manera que resulta difícil de veure. D'aquí uns anys corre el perill de perdre's definitivament.
    Raquel Valdenebro Manrique

Restes d'una antiga estructura d'uns 4 m d'alçada corresponent a un antic forn de guix i finalment de ciment ràpid i de la cantera situada a la vora. Totes dues estructures es conserven a tocar de la riera de Tous, a l'altra banda de la carretera, davant de la casa de Can Mateu. Actualment, tot i la vegetació s'aprecien les restes d'una estructura quadrangular aixecada en mur de paredat irregular a base de pedra molt petita unida amb morter de calç. Al nord del cos principal s'adossa un altre cos semicircular aixecat també en pedra. La façana principal, sembla encarada a llevant on s'aprecia una obertura formada per una arcada apuntada reforçada en maó. A tocar d'aquesta estructura s'aprecia la cantera que talla verticalment la muntanya, deixant al descobert tota l'estructura geològica del turó.

Al segle XIX havia estat un forn de calç reconvertit a forn industrial de guix. Tot i trobar-se en una propietat de la casa de Can Mateu, els propietaris de la masia no l'explotaven directament sinó que l'arrendaven a tercer a canvi d'un lloguer. Abandonat abans de la guerra civil.

PANAREDA I CLOPÉS JM (1996) Resum de geografia física de Catalunya. Ed.Eumo. RAURICH J. SANTACANA M (1982) L'activitat econòmica a l'àrea igualadina a Banca Catalana. Núm. 66. pàg.32-50 TORRAS I RIBÉ J (1991) Santa Margarida de Montbui . Història de l'Anoia. Vol II. Ed. Parcir. Pàg. 13-47.