Forn de calç de la Casa Alta
Castellet i la Gornal

Plana de la Casa Alta. Est de Torrelletes
    Emplaçament
    BV-2115 direcció a Vilanova i la Geltrú. Passat el km 10 el primer a l’esquerra i seguir les la pista del fondo de Mas Carlús.
    311

41.27435
    1.67913
    389373
    4570055
    08058 - 18
    s. XVIII-XX
    Restaurat a principis del segle XXI
    IPAC 40586
    08057A010000080000YH
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP

Forn de calç situat a tocar de la pista forestal. L’estructura del forn es troba excavada en el terreny natural amb la part superior reforçada per un mur de pedra irregular. A la part inferior s’hi obra la boca d’alimentació d’arc de mig punt. Per la banda est hi ha dos murs de pedra seca de delimiten l’espai d’accés a la boca d’alimentació.

A mitjan segle XVIII comencen a construir-se els forns de calç, construccions que permetien extreure la calç de les roques calcàries que s’obtenien de les canteres de l’entorn. En molts casos, per una part de la població l’obtenció de la calç era una ocupació complementària a l’activitat econòmica principal. El procés d’obtenció de la calç era llarg ja que podia durar entre un mes i mes i mig. La pedra s’arrencava de l’entorn i es col·locava a l’interior del forn de forma circular, posant la mida més gran a la part inferior i la més petita a la part superior. Un cop s’iniciava la cocció aquesta no es podia parar fins a finalitzar el procés de cocció de la pedra en calç viva. La temperatura que s’assolia pel procés era d’entre 800 ºC i 1000 ºC.