Forats a la roca de la resclosa del pont de Roma
Borredà

    Berguedà
    Antiga parròquia de Comià, pont sobre la riera de Merlès
    Emplaçament
    Accés des de la carretera BV-4654 de Borredà a Alpens, trencall a mà dreta i camí de la riera Merlès

    Coordenades:

    42.12164
    2.0448
    421043
    4663723
    Número de fitxa
    08024 - 34
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    IX-X
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA nº 3102; CC.AA. nº 421199/4663928; IPIC
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Agència Catalana de l'Aigua (ACA, Departament de Medi Ambient)
    Autoria de la fitxa
    C. Sellés, R. Serra, P. Cascante

    Al llit del riu Merlès , entre la casa del Pont de Roma i Boatella, es troben els forats on s'encaixava una resclosa medieval que formava part d'un molí fariner alt-medieval. La resclosa deuria tallar el curs del riu i s'encaixava en els forats fets sobre una gran roca i prop d'un gorg. La resclosa tenia una longitud d'uns 22 metres i en són visibles una cinquantena de forats, tots circulars, situats en dues rengleres separades uns 50 cm.
    A l'extrem de llevant de la resclosa, a la riba esquerre, es pot veure una canalització d'una amplada d'uns 1,20 m; sembla que és el rec que facilitava la conducció d'aigua fins un punt situat més vall de la riera on hi ha més forats per encastar-hi una segona resclosa, prop de la qual es deuria construir un petit casal moliner que aixoplugava les moles.

    La riera de Merlès, anomenada a l'alta edat mitjana riu "Azest" o "Adest" era el límit geogràfic entre els comtats de Berga i d'Osona i també el límit entre el bisbat d' Urgell i el de Vic. Aquesta fou una de les zones que es va repoblar als s. X i on el monestir de Sta. Maria de Ripoll hi tenia importants dominis. Els forats de la roca semblen correspondre a un dels molts molins alt-medievals que es van construir al peu del riu Merlès a finals del s. IX i començaments del XX.
    Aquest molí podria identificar-se amb el molí que s'esmenta l'any 1197 en un establiment que fan als senyors de Maçanós a favor de Pere Solà i la seva família del mas Comià de la parròquia de Sant Esteve de Comià i en el qual es comprometen a pagar un cens anual de tres quarteres d'ordi per l'ús del molí fariner. L'any 1236, en renovar-se l'establiment del mas Comià a favor de Pere de Solà i la seva família, encara s'esmenta el molí pel qual es mantenia mateix cens que a finals del s. XII.

    BOLÓS i M.FABREGAS, J. (1982: 556-558). "Els molins de la conca mitjana del Llobregat.1. Introducció", a "Quaderns d'Estudis medievals" núm. 9, Barcelona, setembre.
    BOLOS MASCLANS, J. (1985: 145): Resclosa propera a la casa del Pont de Roma, a "Catalunya Romànica. XII. El Berguedà", Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona.
    VV.AA.(1990: 87). Borredà, Col·lecció Els Llibres de l'Àmbit, Àmbit de Recerques del Berguedà, Berga.