Font i safareig de can Viladés
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. NO del municipi
    A pocs metres de Can Viladès, pel costat de ponent, i a tocar de l'església romànica de sant Amanç.

Catàleg bens protegits 2014 (num. 26)
    OPC 2017-2020 F. Xavier Menéndez

Safareig de perímetre poligonal (5 costats irregulars) fet d'obra I lloses de pedra combinat amb una pèrgola o estructura de planta heptagonal (7 costats iguals) construïda amb maons i definida per set arcs apuntats, i sense sostre. Dos dels pilars de l'estructura heptagonal estan dins del safareig. Adossat al safareig, hi ha una petit safareig mes modern, petit i rectangular, fet de ciment i que te marcada la data 1967. Al seu costat, i a sota de les escales esmenades, hi ha la font antiga de can Viladés, amb un accés soterrat que té una porta amb una gran llinda amb la data 1798.

Es podria considerar que la fitxa 26 del Catàleg bens protegits 2014, que engloba totes les construccions de can Viladés com a AEA, protegeixen aquests elements, tot i que la fitxa no els cita.
    Al conjunt s'hi accedeix baixant unes escales a tocar de la casa de can Viladés (fitxa 47), quasi tocant el mur de tramuntana de la església romànica de sant Amanç (fitxa 4). La llinda de la font presenta una data gravada, 1798, amb les xifres partides per una creu (17 a un costat i 98 a l'altra).

La primera noticia documental de l'església de "Sant Emanz" es del 1027. Coneixem l'existència, l'any 1113, del "mansum Font Amanz" per un document de donació al monestir de Sant Cugat. A partir de l'església es formarà una sagrera que donarà lloc al nucli de poblament més important del terme de Rajadell al segle XIII. Joan Viladés compra, al menys, una de les cases del lloc el 1598. El 1632 es va acabar la nova església. Pel que fa a les cases actuals, són obra dels segles XVIII i XIX. Al segle XVIII el lloc agrupava un nucli de famílies al voltant de l'església, del mas i del molí, que de ben segur devien usar el safareig i la font.