Font Gran
Taradell

Dídac Pàmies- Antequem, S.L.

La font està situada a la capçalera de la riera de Taradell i és una de les principals portadores
    d'aigua a la riera. Es tracta d'una gran estructura rectangular construïda amb pedra ben
    escairada amb un cap de lleó esculpit en relleu a la part central per on sorgeix l'aigua, i set
    canelles de bronze a sota en forma de caps de lleó, de petites dimensions, per on també brolla l'aigua (la canella de la dreta ha estat substituïda per una aixeta actual de llautó). Una gran pica de pedra recull l'aigua que, mitjançant un sobreeixidor a la part central, s'escola per desembocar a la riera. L'aigua procedeix d'una mina, la boca de la qual està sobre la font.

Antigament era coneguda com la Font de Sant Genís i fins a principi del segle XX encara conservava els safareigs públics. L'aigua es bomba a la població, tot i que es deixa un raig permanent a la font.

Segons creença popular, el poble va crear-se en aquest indret per la presència d'aquesta font, que havia proveït d'aigua al nucli. La surgència d'aigua en aquest indret ja es documenta des del segle XIII, tot i que les referències que en fan són en segon terme. En un document de l'any 1526 s'especifica la prohibició de portar bestiar a la font i a l'abeurador i el 1580 es prohibeix amarar cànem al mateix abeurador, moment en que el gremi de paraires adquirí especial rellevància al municipi. Aquesta importància va anar augmentant fins l'any 1723, quan es va construir el primer Tint i la Casa del Gremi de paraires i teixidors al costat de la font. Fins aquest moment l'aigua es perdia a la riera, pel que s'inicià la construcció de l'actual font i la canalització de l'aigua, obres que finalitzaren l'any 1790.

ALBAREDA, J. (2005). Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Grup de Defensa del Ter:
    Manlleu, Vic: Eumo Editorial.
    ESCARRÉ, G. (1996): Set fonts històriques que no paren de rajar, a Ausona, núm. 925. Dijous 31
    d'octubre de 1996.
    MUNMANY, J., coord. (2008). PR-C 42 Montseny- Guilleries: Sender de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell.
    SOLAGRAN, S. (2010). Els carrers de Taradell. Prats de Lluçanès: Editorial Cal Siller.
    VILACÍS, J. (1981). Les fonts de Taradell. Sant Cugat del Vallès: Editorial ER.