Font d'en Dirol
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Planes de Can Boquet
  383

  Coordenades:

  41.53001
  2.34493
  445351
  4597803
  Número de fitxa
  08214-218
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  s'ha observat gran quantitat de roderes de bicicleta pels marges que baixen fins a la font i que estan malmetent l' indret.
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  08213A002000110001KA
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La font està situada dins d'una torrentera ombrívola, en un marge de terra i rocam de sauló, per sota del camí que condueix de la Galbanya a les planes de Can Boquet i Cal Senyor. Es tracta d'una deu d'aigua que brolla del marge on fa anys s'hi va gratar un queixal per col·locar-hi un petit frontal fet amb pedra, de 50 cm d'alçada, collat amb morterada de ciment. La pica que recull l'aigua està feta amb una llosa col·locada al fons i quatre pedres treballades i ben escairades amb una petita obertura a la part frontal esquerra que actua com a sobreeixidor. El broc per on raja l'aigua és un tub de ferro collat a la pedra. L'aigua sobrant s'escorre per un canaló estret fins al peu d'un plataner on fa pocs anys s' hi va construir una petita bassa artificial feta de ciment, d'uns 80 cm de diàmetre i quatre dits de fondària on es recull l'aigua provinent de la pica perquè s'hi pugui abeurar la fauna del bosc. Aquesta, està envoltada parcialment per pedres granítiques del voltant que la protegeixen. L'aigua sobrant d'aquesta bassa s'escorre per un segon canaló de les mateixes característiques torrentera avall. A mà dreta de la font, al peu d'un marge de roca alterada, de textura arenosa, que resulta de l'erosió del substrat granític per part dels agents meteorològics, el sauló, hi ha un banc de pedra amb restes d'arrebossat de ciment i les inicials incises en un segell rectangular de ciment "S.LL". Al darrera mateix, hi ha el rètol de fusta que porta el nom de la font “FONT D'EN DIROL” i "RESPECTEU LA FONT".

  L'entorn on hi ha la font sempre ha estat un indret molt ombrívol, amb un bosc d'alzinar. A part dels dos plataners sembrats per senyalar la font fa uns quaranta anys, el sotabosc ric en plantes enfiladisses com l'heura, la vidalba i l'aritjol, i arbusts coms el marfull, l' esbarzer i altres espècies ombrívoles ha desaparegut completament. Els rebaixos constants del camí estan malmetent les soques i arrels d'aquest alzinar que estan totalment al descobert. La manca de vegetació comportarà que amb les pluges el terreny s'erosioni ràpidament.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2ª trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19-21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (1989). Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.