Font d'en Cames
Dosrius

Cremat de la Creu d'Aguilar - Veïnat de Rupit - Zona de Canyamars
    Al canal de la Creu d'Aguilar, a llevant de la urbanització de can Canyamars

Cobert de vegetació i tancada.
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada situada dins del recorregut del canal, en una zona enclotada coberta per l'abundant vegetació que cobreix la zona. Es tracta d'un aflorament d'aigua natural que emanava del mig d'un dels afloraments rocosos de la zona. Està formada per un petit arc rebaixat bastit en maons, a l'interior del qual hi ha una portella metàl·lica. L'aigua queia dins d'una petita basseta delimitada amb pedres i marxava pel canal, que inicialment estava canalitzat. En l'actualitat, la zona està embassada. Unes escales de pedra li donen accés des del camí superior.

La font forma part de les propietats de la masia de can Prats (o can Galzeran). Segons les fonts orals, antgament hi havia un broc en el lloc on ara hi ha la portella metàl·lica. La zona és coneguda pels caçadors, donat que forma part d'una de les parades de la caça del senglar.

JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16.