Font dels Bastoners
Rajadell

Nucli Antic. Plaça de l'Església.
    Plaça de l'Església del Nucli Antic

Ajuntament de Rajadell

Font amb pica i frontal elevat de pedra. Al centre, amb lletres de ferro en forma de cercle "Font dels bastoners", que encerclen dos bastons de colla bastonera, i a sota, escut de Rajadell, tot tambe en ferro.

S'ubica a la Plaça de l'Església, adossada a la Pujada del Castell.
    Construïda en homenatge als bastoners, que tenen molts anys de tradició i renom. En moltes ocasions, les actuacions dels bastoners estan acompanyades de la dels Morterets, els trabucaires de Rajadell, que es van recuperar el 2003..

El 1982, coincidint amb la Festa Major de Sant Sebastià, es va inaugurar la Font dels Bastoners, Els Bastoners de Rajadell van ser un dels grups impulsors de la I Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, celebrada a Santa Maria d'Oló el 6 de juny de 1976. És un dels pocs grups que han participat en totes les trobades que s'han fet des de la primera. L'any 1983 van ser els encarregats d'organitzar la vuitena edició de la trobada, que es va fer a Rajadell i va ser una de les més nombroses fins ara, amb més de 1.200 participants.
    Hi ha indicis no confirmats que ens remunten l'origen del Ball de Bastons a Rajadell als segles XVI i XVII. La primera dada fidedigna és del 1858-59, tot i que es creu que des de la segona meitat del segle XVII el Ball de Bastons era constant a Rajadell, al menys fins al 1908-09. Per motius que es desconeixen, en aquesta data el ball va desaparèixer, L'any 1949 un grup de joves el va voler recuperar, però es va trobar que les músiques havien desaparegut durant la guerra civil. Van haver de tornar-les a escriure seguint l'entonació dels que les recordaven. D'aquesta manera es va recuperar del Ball de Bastons a Rajadell. Després d'un breu període inactiu, el 1969 es reprèn l'activitat del Ball de Bastons, però amb l'inconvenient que hi ha pocs nois i no tots volen ballar. Així, doncs, les noies passen a formar part dels Bastoners de Rajadell. Es crea d'aquesta manera el primer grup mixt de bastoners a Catalunya. Des del 1969 ja no s'ha deixat de ballar el Ball de Bastons a Rajadell, i la bona situació del grup va provocar que tres anys més tard es formés una segona colla. Aquest mateix any es va començar la tasca d'ensenyament a la mainada per tal de mantenir viva la tradició bastonera al poble.

Web de l'Ajuntament de Rajadell