Font del Remei
Caldes de Montbui

    Vallès Oriental
    Passeig del Remei
    Emplaçament
    En un mur de pedra al fons del pàrquing del restaurant del Remei
    227

    Coordenades:

    41.64084
    2.16296
    430290
    4610239
    Número de fitxa
    08033-229
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Social
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 008 A R
    Autoria de la fitxa
    Laura Bosch Martínez

    La Font es troba adossada a un mur de varis metres d'alçada, fet amb pedra irregular, lligat amb ciment que aguanta el marge del bosc. Aquest mur té una forma còncava. Després del mur hi ha un marge de terra de dos metres d'amplada, que aguanta el basament i per davant del qual s'ha construït un segon mur, aquesta vegada d'un metre, cinquanta centímetres d'alçada que fa de contrafort. És en aquesta última paret que es va construir la font. Aquesta consta d'un broc de ferro que sobresurt d'un pilar quadrat fet de ciment i recobert de pedretes irregulars del país, de mida petita. Aquest està adossat a la paret amb tres arcades que es reposen damunt d'una pica en forma de lletra "E" invertida, seguint la forma arrodonida de la paret, per on circula l'aigua. L'excedent baixa pel seu interior i passa a través d'una reixa que comunica, per sota terra, amb el torrent de la Mina del Remei. La font està protegida per un filat i un barriet que actualment està tancat al públic, ja que sembla ser que hi ha infiltracions degut a les construccions més properes i l'aigua no seria potable.

    La font actual és del segle XX. L'antiga font del Remei estava situada al restaurant actual, concretament en una arcada exterior que es troba a la paret dels lavabos, a la terrassa. Quan es van fer les reformes al restaurant degut a la nova normativa, es van fer nous lavabos per al públic i la font quedà anul·lada. Igualment, cal senyalar que la mina del Remei deixà de portar aigua quan es va tocar la capa freàtica mentre s'estava explotant la mina de pedra del Remi, que actualment serveix per emmagatzemar l'aigua potable del poble. L'entrada de la mina es trobava situada a l'interior del restaurant del Remei, concretament on actualment es troben els wc per a minusvàlids. De fet, hi ha un mur fet amb totxo que tapa l'entrada a la mina.

    MOREU-REY,E. (1962). La rodalia de Caldes de Montbui. Repertori històric de noms de lloc i de persona, pàg. 91. Editorial Teide. Barcelona.