Font del Coll del Castell
Rupit i Pruit

Carrer del Coll del Castell
    A la banda de llevant del nucli urbà de Rupit

Ajuntament de Rupit i Pruit
    Adriana Geladó Prat

Font urbana situada al bell mig del carrer, davant de can Calau. Està formada per una peanya de planta rectangular, amb un coronament lleugerament apuntat disposat a mode capitell i bastida amb carreus ben escairats i pedra desbastada. Presenta una aixeta metàl·lica encastada a la part inferior de l’estructura, damunt d’un rombe decoratiu. L’aigua cau dins d’una pica rectangular de pedra, que es troba soterrada respecte al nivell de circulació del carrer.

Les fonts urbanes del nucli urbà de Rupit foren bastides a partir de l’any 1906, data en la que l’aigua es feu arribar oficialment al poble. A finals dels anys 80 del segle XX estaven regades amb l’aigua sobrant de la font del Saltiri que, sortint d’aquesta font i passant per sota de can Calau, s’emmagatzemava en uns dipòsits des d’on es repartia a les altres fonts del nucli urbà.

Inicialment, aquesta font estava bastida en maons. L’any 1972, després d’una recollida de fons veïnals, fou reformada amb pedra i se li donà una forma més esvelta que l’original. Se li traié el coronament apuntat que presentava en origen.

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 127.