Font del Brufau
Veciana

Segur

font seca, amb la vegetació que ha invait tota la zona i entron força degradat.
    Jordi Montlló Bolart

Font ubicada un centenar de metres més amunt del Corral del Brufau. Actualment s'hi accedeix pel capdemunt de la feixa que queda a l'alçada de la façana principal del Corral, pel costat mateix d'una alzina que destaca de la resta de vegetació per les seves dimensions i color de la fulla. Baixant per un corriol, a una vintena de metres, hi ha una construcció de planta rectangular, feta amb pedra ben escairada i reforçada amb morter de calç. La volta es de maó pla i està excavada a la roca. Mesura 4 m. de fondària per 2,5 d'amplada. La coberta està totalment omplerta de vegetació i l'arcada, construida amb cinc fileres de maó pla va haver de ser reforçada per una llosa de pedra, ja que l'antic corriol que baixava originàriament per aquest costat s'ha anat cobrint de vegetació i terra provinent del marge. Al davant de la porta d'entrada hi ha dos esglaons interiors que permetien entrar al seu interior. Un petit muret realitzat amb tres fileres de totxo protegeixen el seu interior de possibles despreniments de terra durant les èpoques de pluja. L'aigua provient d'una deu brolla naturalment del terra.

El pastor dels Corrals de Can Brufau hi tenia uns abeuradors al costat dret la font, que encara es poden veure entremig de la vegetació. Portava el ramat de cabres assedegat i agafava l'aigua amb galledes per omplir els abeuradors.