Font de Passavets Fogars de Montclús

  Vallès Oriental
  Passavets
  A pocs metres de l'inici de l'itinerari senyalitzat de Passavets al turó de l'Home.
  1217

  Coordenades:

  41.78073
  2.45053
  454338
  4625577
  08081-192
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  XX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Social
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Virgínia Cepero González

  La font de Passavets, a l'obaga de la vall de Santa Fe, és una de les més populars i freqüentades del massís del Montseny, i considerada una de les més bones. Es situa a peu de la riera de Santa Fe, a pocs metres de l'inici de l'itinerari senyalitzat de Passavets al turó de l'Home.
  Es troba molt ben arranjada i brolla arran de terra, en un petit pla envoltat per grans faigs que, a la tardor, cobreixen el terra i bona part de la font amb una gran catifa de fulles. És emmarcada per un mur de pedres lligades amb morter, a mode de banc, i l'aigua, que raja de forma continua, cau a una petita pica de pedra. A banda i banda de la pica hi ha un mur de poca alçada fent de passadís cap al brollador.

  Inventari Patrimoni Construït del Montseny: número 08081209.

  El topònim Passavets podria fer referència a "pas dels avets", tenint en compte que la font es troba a l'antic lloc de pas d'extracció de la fusta d'avet.
  A principis del segle XX, Joan Espanyol i Salvat, procurador dels comtes de la vall de Canet, propietaris de gran part de la vall, va dur a terme obres per tal de condicionar la font.

  - LÓPEZ CORTIJO, J.; BOMBÍ, A. (1991) "Les fonts de la vall de Santa Fe". Monografies del Montseny, 6. Viladrau: Amics del Montseny.
  - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.
  - PAGESPETIT I BLANCAFORT, Ll. (2003). 111 Fonts del Montseny i molts indrets per descobrir. Llibres de Muntanya, 5. Sant Vicenç de Castellet: Farell editors, p. 139.