Font de la Mina
Castellbell i el Vilar

Riera de Marganell

La font conté molta aigua, però l'indret malauradament està deixat a l'abandonament.
    Jordi Montlló i Laura Bosch

Font situada per sota del marge de la carretera, en una cinglera, a l'inici del camí del Pinsà i del Plaià, accedint-hi des de la carretera BV-1123 que va del Burés a Marganell. Només entrar, a mà dreta, hi ha una plana conreada de farratge pel bestiar. Al fons, en el marge hi ha una barraca de vinya sota una noguera. Cal entrar ben arrambats entre la barraca i una bassa de planta més o menys rectangular plena de bardisses i canyes. Al darrera, resseguint la bassa, el marge baixa dret. Cal obrir-se pas entre les bardisses i canyes i les branques d'un salze que creix ufanós a la llera de la riera de Marganell. La boca de la mina està al dessota mateix de la cinglera. Es tracta d'un passadís excavat a la roca, d'un metre d'amplada per varis metres de fondària, del qual no es pot veure el final. L'aigua és clara, transparent. Al seu interior hi ha un tub que permetia omplir la bassa per regar els hortets del voltant.
    La mina està plena d'aigua, semblant a una font de clot, sense broc i en tot cas, si no estan colgats, sense cap graó per accedir-hi.

També es coneix amb el nom de Font de cal Jordi, ja que les aigües eren emprades per regar l'hort de la casa.

La mina era més fonda que el nivell de terra de l'exterior. Sempre havia estat plena d'aigua, per tant sempre hi havia una reserva d'aigua. L'aigua es canalitzava per un rec cavat a terra fins a un viver ubicat uns quatre metres més enllà i s'aprofitava per regar. Pels volts de la Guerra Civil, el terreny va fer un lleuger moviment. El seu propietari, Isidere Colldeforns de cal Jordi va fer arreglar la mina i la convertí en una font. Es va fer un forat al peu de la paret esquerra que la travessava. L'aigua podria sobrexeir directament a la riera. Quan la mina quedava seca, es podia veure d'allí on sortia. Brollava arran de terra. El propietari va fer construir un pilar d'un metre aproximadament d'alçada, buit per dintre que s'aixecava damunt mateix del doll i anava agafat a la paret del fons de la mina. El pilar, s'eixamplava en la seva part de dalt, on hi havia un canó per rajar l'aigua tapat amb un tap. Pel costat dret de damunt del pilar sortia un tub de fibrociment que canalitzava l'aigua directament al viver. Amb aquestes obres la font va ser molt freqüentada per la gent que hi anava a omplir el càntir.

FONTAIRE (1980). Fonts i manantials del poble. La Font de la Mina. dins El Brogit. Periòdic informatiu de Castellbell i El Vilar. Juliol -Agost 1980. Any III. Núm. 07, pp. 8 i 9