Font de la Blava
Sant Martí d'Albars

Sector central del terme municipal. Nucli de la Blava
    A 200 metres a llevant de la carretera BV-4342, punt quilomètric 3'500

La font ja no raja i només es conserva el pou i la caseta.
    Jordi Compte i Marta Homs

La font de la Blava està situada al marge d'un camp al nord-est de la Blava, just al costat del rec de la Blava.
    S'accedeix a la font a través de la pista forestal que dóna la volta a la Blava per la part nord i que segueix en direcció a Perafita. Al marge del camí, i a l'altre cantó del rec de la Blava, trobem la font.
    Es tracta d'una font de pou que ja no s'utilitza actualment. Està formada per un pou tapiat amb formigó sobre el que reposa l'estructura de ferro amb la politja que s'utilitzava per extreure l'aigua. A uns metres hi ha la caseta del pou, construïda amb totxana, on s'ubicava la maquinària que permetia bombar l'aigua a la xarxa de la Blava.

Segons anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter durant l'hivern de l'any 2004 la font de la Blava presentava un índex de nitrats de 101'60 mg/l, per la qual cosa s'havia de considerar com una font no potable, ja que superava àmpliament el límit tolerable de 50 mg/l establert per l'Organització Mundial de la Salut.

Aquesta font s'utilitzava antigament per donar aigua a tot el nucli de la Blava. Recentment, però, es va reformar la xarxa pública de tot el municipi extraient l'aigua de la riera Gavarresa. D'aquesta manera es va deixar d'utilitzar la font de la Blava, que d'altra banda i segons fonts orals, ja no era tan abundant com ho havia estat.

AADD, Les fonts que tenim. Osona i el Lluçanès. Eumo Editorial, 2005
    Grup de Defensa del Ter, Analítica de les Fonts d'Osona, Febrer/Abril de 2002