Fons procedent d'Artés del Museu Comarcal de Manresa
Artés

Col·lecció
    II-III dC.
    Alarma
    Museu Comarcal de Manresa
    Jordi Montlló Bolart

Es conserven algunes restes arqueològiques: materials procedents de Matacans, i fragments d'escàs interès i en molt poca quantitat procedents de troballes superficials als indrets de Vilagonella, Can Vila i Salabernada.
    Les peces més destacades són tres làpides romanes trobades com a material de construcció del castell d'Artés. Una de les làpides és una ara votiva i les altres dues són làpides funeràries. Totes són d'arenisca. L'ara votiva fa 82 cm d'alt, 45 cm d'ample i 39 cm de fons. Estava mutilada per la part superior i inferior. A la cara frontal hi ha una inscripció de 20 cm d'alçada en tres ratlles de 6 cm, però hi manca la primera ratlla. La inscripció diu: "CALPURNI / (V)S (M) AVUS/FVSLM" que completada seria "CALPURNIU-(V)S (M)AVUS F(ecit) V(otum) S(olvens) L(ibens) M(erito)", traduït per "Calpurni Mavus ho feu en compliment gustós d'un vot per una mercè rebuda". Segons Sitjes (1976:87) la data en el segle II dC.
    Les altres làpides són funeràries. La primera és un prisma de 50 cm d'alt, 39 cm d'ample i 33 cm de fons. La inscripció diu "D(iis) M(anibus) / L(ucius) ATILIVS ATI / LIANVS PORCI / AE CATULLA (E) / VXORI OBSE / QVENTIS(I) / MAE / F(aciendum C(vuravit)" i traduïble per: "Als déus mans. Ho feu fer Lluci Atilià a (honor de) Pòrcia Catul·la muller complaent". Sitjes (1976:88) la data en el segle III dC.
    La darrera làpida està partida verticalment per la meitat; només se'n conserva 60 cm d'ample, 48 cm d'alt i 27 cm de gruix. La dedicatòria està dins una cartel·la formada per un bordó desenvolupat lateralment en fistó de 4 lòbuls. La inscripció diu: "D M / S SEVERA / A NOMA / RARII / FERIAN ( .... CARIS) / SIMO FI(LIO ......) ". Sexta severa va dedicar la inscripció al seu fill Caríssim. Datable en el segle III dC.

Horari: divendres i dissabtes d' 11 a 14 i de 17 a 20 h; diumenges i festius de 10 a 14 h
    Tancat: 1 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 25 i 26 de desembre i tots els dilluns no festius.
    Sala de consulta: de dilluns a divendres de 9 a 14 h.
    Tel.. 93 874 11 55
    Fax. 93 874 11 55

SITJES i MOLINS, Xavier (1976). "Troballa de tres làpides romanes a Artés", dins Ausa, núm. 84. Vic, pp.85-89.