Fons documental d’Òrrius a l'Arxiu de la Corona d'Aragó
Òrrius

Legal i física
    BCIN moble per la Llei 9/1993 del patrimoni cultural català
    Cultural
    Titularitat estatal. Gestió: Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.
    Virgínia Cepero González

L'Arxiu de la Corona d'Aragó conserva documentació antiga relacionada amb el terme municipal d’Òrrius. Hi ha documents en paper i en pergamí, en lligall i volum, amb una cronologia des del segle XVI al XVIII, a les següents unitats:

- Reial Audiència de Catalunya.

- Arxiu del Reial Patrimoni de Catalunya.

La procedència dels fons documentals conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó és molt variada. Està classificat entre Reial Cancelleria, Reial Patrimoni, Reial Audiència, Consell d'Aragó, Generalitat de Catalunya, Hisenda, Ordes religiosos i militars, Protocols Notarials i Diversos i col·leccions.

L'antecedent de l'Arxiu de la Corona d'Aragó és l'Arxiu Reial de Barcelona, fundat l'any 1318 pel rei Jaume II d'Aragó. A mitjans del segle XIX, Pròsper de Bofarull va fundar l'Arxiu General de la Corona d'Aragó, que aplegava tots els fons de l'administració reial de la Corona, i des d'aleshores s'hi han agrupat d'altres arxius històrics.