Fons documental de l'Arxiu de la Família Desvalls
Olèrdola

C. de Jaume I, 33-51. 08195 Sant Cugat del Vallès

X-XX
    Cultural
    Arxiu Nacional de Catalunya. C. de Jaume I, 33-51. 08195 Sant Cugat del Vallès
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

L’Arxiu de la Família Desvalls aplega els fons familiars i patrimonials de disset grans llinatges: el dels seus productors, els Desvalls, marquesos del Poal; els Masdovelles, castlans de Vilafranca del Penedès (arxiu incorporat l’any 1758) i que incloïa alhora els dels llinatges Pujades, Vilarnau, Vilafranca, Ferran i Rosanes; els Llupià, marquesos de Llupià (incorporat l’any 1774) i que incloïa també el dels Marquet, els Icard, els Carcassona, els Vallseca i els Roger; i finalment, els Ribes, marquesos d’Alfarràs (incorporat l’any 1796) amb tota la documentació dels Boixadors, dels Olzinelles i dels Maüll. El fons documental abasta des de l’any 981 fins al 1983. Inclou peces úniques i molt rellevants, com la carta de poblament d’Almenar (13 d’abril de 1147), les capitulacions de Cardona (18 de setembre de 1714) i els plànols dels jardins del Laberint d’Horta signats per l’arquitecte italià Domenico Bagutti (1790-1820). El fons documental abasta 4.529 pergamins, 289 capses d’arxiu amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius b/n i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal.

L'arxiu de la família Desvalls va constituir-se l'any 1822 després que el marquès d'Alfarràs i de Llupià Antoni Miquel Desvalls i Ribes reunís en un sol dipòsits els arxius familiars de les cases Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d'Alfarràs). L'arxiu es va conservar primer al Palau dels marquesos d'Alfarràs (a l'actual carrer Anselm Clavé de Barcelona), al Palau de Llupià (residència als jardins del Laberint d'Horta) i finalment a la finca de Viladellops d'Olèrdola. A mitjans del segle XIX fou ordentat per l'historiador Francesc de Bofarull per encàrrec de Joaquim Desvalls i Sarriera, marquès d'Alfarràs i de Llupià. El fons va ingressar a l'Arxiu Nacional de Catalunya el 7 de febrer de 2017. Tota la informació s'ha tret de la web de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Aquest arxiu nobiliari era  conegut pels investigadors des de fa molt de temps i, tal i com ens ha arribat, es va constituir l’any 1822 després de la mort de Joan Anton Desvalls i Ardena, marquès de Llupià. Aleshores el seu únic hereu, Antoni Miquel Desvalls i Ribes, marquès d’Alfarràs i de Llupià, va fer reunir en un sol dipòsit els arxius de les famílies Desvalls (marquesos de Llupià) i Ribes (marquesos d’Alfarràs). L’arxiu unificat es conservà successivament al Palau dels marquesos d’Alfarràs, situat a l’actual carrer Anselm Clavé de Barcelona, a la residencia dels jardins del Laberint d’Horta i finalment a la finca Viladellops (Olèrdola).