Fons del Museu de Sant Feliu de Codines
Bigues i Riells del Fai

  Vallès Oriental
  Parc Xifreda s/n 08182 Sant Feliu de Codines

  Coordenades:

  41.67538
  2.21385
  434563
  4614034
  Número de fitxa
  08023 - 63
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Prehistòric
  Paleolític
  Antic
  Ibèric
  Romà
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal i física
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Sant Feliu de Codines; C. Vic, 1 / 08182 Sant Feliu de Codines
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  El Museu de Sant Feliu de Codines exposa una gran quantitat de materials arqueològics procedents de jaciments pertanyents a Bigues i Riells, fruit de recerques i excavacions dels anys 60 i 70. Dels jaciments documentats amb materials en aquest museu són: Can Garriga (paleolític), Puig Alt del Viver (iber), Can Barri (romà), El Margarit I i II (romà), Can Parera (romà), La Madella, Puig Alt de Santa Creu (iber), el Xalet Blau (romà), Can Maynou i un fons de cabana de les Vinyes de Can Margarit. També hi ha un conjunt de ceràmica ibèrica procedent dels forns de Can Badell, donats pel grup del museu de Bigues com intercanvi "perquè ells en tenien molts del mateix tipus". També hi ha, entre aquest material, una vora de dolia amb una marca. També hi ha objectes donats per particulars (Ferran Capdevila i família Maspons i Anglasell).
  Però a banda d'aquest material arqueològic, també hem pogut documentar l'existència de material paleontològic. En concret es tracta de fòssils procedents de dos indrets diferents: del Xalet Blau i de la zona de l'Ullà, sense poder especificar més. Els fòssils del Xalet Blau es coneixen amb el nom de Vidàlia gerundensis i els de l'Ullà, Almirathirys Sampelayoi.

  Horari de visites: diumenges d'11 a 14 hores.

  Museu fruit de l'esforç d'una sèrie de persones interessades per les pròpies arrels en una època de força protagonisme del que es coneix com a "societat civil". Particularment remarcable és l'impuls donat per senyor Martí Garriga i les troballes fetes pel "Grup Talp", que van esdevenir municipals des de l'any 1988 i que es van ubicar en una torre d'estil eclèctic, finals del segle XIX i que recorda els edificis de la Ciutadella per a l'exposició Universal de 1888.

  BUSTAMANTTE, Martí i GARRIGA, Martí (1988) Materials i jaciments arqueològics del Museu de Sant Feliu de Codines. Museu Arqueològic. Sant Feliu de Codines.