Fons del monestir de Sant Llorenç conservat a l'Arxiu de Montserrat
Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  C/Abadia de Monserrat S/N. 08199 (Monistrol de Monserrat)
  Emplaçament
  A la biblioteca del Monestir de Montserrat
  725,7

  Coordenades:

  42.2332
  1.8792
  407517
  4676277
  Número de fitxa
  08099-14
  Patrimoni documental
  Tipologia
  Fons documental
  Medieval
  Modern
  Segle
  X-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  En bon estat dins de la biblioteca de l'abadia de Montserrat.
  Protecció
  Legal i física
  DOGC. 3437. Llei 10/2001 de 13 de juliol
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada accessible
  Monestir de Santa Maria de Montserrat (Plaça de l'abadia). 08199 (Monistrol de Montserrat)
  Autoria de la fitxa
  Pere Cascante i Torrella

  Al monestir de Montserrat es conserven dos pergamins que fan al·lusió al monestir de Sant Llorenç quan va pertànyer al priorat de Sant Pau del Camp que era administrat pel mateix monestir de Montserrat. Es tracta de les diferents visites de la congregació claustral benedictina i sobretot l'acta de consagració de Sant Llorenç del 983 i de la dotació de Sant Miquel de 984. Altres documents serien de les donacions del monestir de Sant Llorenç del 1031. es tracta d'un important fons que va ser estudiat per Bolòs i Pagès. En total hi ha uns 40 pergamins.

  La documentació ha estat estudiada per Jordi Bolòs i Masclans en la seva tesi doctoral sobre el monestir de Sant Llorenç.

  Des de la seva fundació, al segle XI, el monestir de Montserrat ha comptat amb un escriptori i una biblioteca necessaris per a la pregària i per a la lectura espiritual. Actualment, la biblioteca conte obres manuscrites i incunables, tant de la biblioteca anterior al 1811, destruïda durant les guerres napoleòniques, com de la biblioteca actual, formada a partir de mitjan del segle XIX i, sobretot, durant la primera meitat del segle XX.

  BOLÓS MASCLANS, J; PAGÈS, M (1996). El monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Artestudi. Barcelona.SERRA i VILARÓ, JOAN (1989). Baronies de Pinós i Mataplana. Investigació als seus arxius.