Foguera de Sant Joan
El Bruc

Costumari
    Costum poc conegut enre els veïns.
    Jordi Serra i Massansalvador

El padrí o altra persona de respecte, amb una canya i un drap o bocí de paper, feia com una bandera que es posava al cim de la pira com a coronament. El més vell del poble, en calar foc a la foguera i després de passar el rosari en honor del sant, cridava: "Beneït sia Sant Joan", i tots els presents, en especial la mainada, repetien el crit ben fort.

Recollit pel folklorista Joan Amades, que fa constar que el costum és compartit al Bruc i a Collbató.
    El costum no es conserva actualment.

No consta que Joan Amades hagués fet treball de camp al Bruc. És possible que, com en altres casos, hagi utilitzat com a font les notes manuscrites (inèdites i actualment desaparegudes) del folklorista local Pau Bertran i Bros. En aquest cas, la documentació del costum seria de la segona meitat del segle XIX.

AMADES, Joan (1952). Costumari català. El curs de l'any. Ed. Salvat.
    SERRA i MASSANSALVADOR, Jordi (2003). Cultura popular del Montserrat. Publ. Abadia de Montserrat.