Focaifa
Santa Maria d'Oló

Plaça Sant Antoni M. Claret; Plaça Major

XX-XXI
    Tradició no vigent
    Jordi Piñero Subirana

Festa que es va fer durant uns anys (des de 1985 fins al 2003) organitzada en un principi per la colla de geganters i grallers d'Oló i després per altres entitats. Durant el temps que es va fer va ser una festa molt popular i característica del poble. Es celebrava un dissabte de juliol, i consistia en una cercavila de gegants i grallers des de la plaça de Sant Antoni M. Claret fins a la Plaça Major. La geganta, anomenada Agneta, tirava pets de farina, i el gegant escopia aigua per la boca i també simulava que orinava. Després de la ballada de gegants hi havia ball i correfoc, i s'acabava amb una guerra de foc, aigua i farina. Precisament són les primeres lletres d'aquestes paraules les que formen el terme "focaifa".

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell i l'associació de Geganters

La Focaifa fou organitzada per tres entitats diferents. Del 1985 fins el 1992 la va organitzar la colla de Geganters d'Oló. Del 1994 al 1997 la va organitzar Radio 010, i del 1999 al 2003 el Col·lectiu de jovent d'Oló (KJO), els qual hi van introduir activitats musicals i de ball. En aquesta dècada hi va haver alguns anys que ja no es va celebrar perquè la festa va entrar en una dinàmica d'incivisme força important. El 2003 va ser l'última edició que es va fer. Malgrat tot, es va fer un intent per redreçar-la: els últims anys ja no es tirava farina sinó escuma, el correfoc s'encarregava a un grup semi-professional i el còctel es feia de fruites. Tot i això l'incivisme continuava.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 185-186, 193-194.