Fira del Tupí
Sant Julià de Vilatorta

    Osona
    Carrers del nucli antic de Sant Julià de Vilatorta
    593

    Coordenades:

    41.92294
    2.32499
    444030
    4641441
    Número de fitxa
    08220 - 256
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XXI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Social
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    La fira de Ceràmica i Terrissa "El Tupí" es celebra anualment, des de l'any 2009, durant un cap de setmana del mes de maig, als carrers del nucli antic de Sant Julià de Vilatorta. S'ha consolidat com un dels referents en fires artesanes i monotemàtiques.
    Els expositors, vinguts d'arreu de Catalunya i d'Espanya, són artesans ceramistes i terrissers seleccionats acuradament per tal de poder oferir productes de gran qualitat.
    El projecte de la Fira del Tupí es va començar a preparar just abans de la mort d'en Joan Capdevila, últim terrisser de la vila. Per aquest motiu es celebra el concurs de ceràmica i terrissa "Memorial Joan Capdevila", dotat amb un premi en metàl·lic a la millor peça.
    La fira es completa amb diverses parades dels comerciants i entitats del poble.
    Paral·lelament, es duen a terme diferents activitats: conferències i projeccions al voltant de la ceràmica i de l'ofici de terrisser, tallers de ceràmica, demostracions de l'ofici i espectacles infantils.
    Una de les novetats a les últimes edicions és "El mos del Tupí", una mostra gastronòmica on els restauradors locals serveixen productes amb un nexe comú: la cuina amb terrissa.
    El nom de la fira "El tupí" ve donat pel sobrenom dels habitants de Vilatorta, "tupinots" lligat amb la important tradició terrissaire del poble, que era conegut antigament com Sant Julià de les Olles.

    Un tupí és una olla petita d'una sola nansa.

    Durant molts anys, el poble de Sant Julià de Vilatorta va ser conegut com a Sant Julià de les Olles, pel seu important nombre d'obradors d'indústria artesanal de terrissa, dedicats especialment a la fabricació d'atuells fets de ceràmica vidriada (olles, cassoles, etc) preparada per anar al foc.
    L'antiga tradició terrissaire del poble, molt destacada durant els segles XVII, XVIII i XIX, ha desaparegut. Actualment, no queda cap terrisser en actiu després de la mort d'en Joan Capdevila (1936-2008), conegut com en Joan de Ca la Llebre.

    AJUNTAMENT DE SANT JULIÀ DE VILATORTA: www.santjuliavilatorta.cat