Festes de Sant Raimon
Vilafranca del Penedès

XVII - XXI
    Jordi Montlló Bolart

Les Festes d'hivern/Festes de Sant Raimon s'erigeixen dins el calendari festiu de Vilafranca com unes festes organitzades per les diferents entitats de ciutat, essent en aquest sentit una mostra de la capacitat i il·lusió del món associatiu local per difondre i dinamitzar les seves pròpies activitats així com la capacitat de generar i promoure'n d'altres. Com a element integrador de les festes s'inclouen, per una banda, la producció i difusió de la creació artística local (teatre, música, dansa, literatura...) i per l'altra, totes aquelles activitats que siguin proposades pel món associatiu de la ciutat, tant si són el resultat de les seves pròpies activitats com si són fruit de la col·laboració de les unes amb les altres.
    Tenen el seu inici el 7 de gener, coincidint amb la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, copatró de la ciutat. En la mesura que sigui possible, les Festes de Sant Raimon inclouran tres caps de setmana com a màxim) per tal de poder comptar amb suficients dies festius que assegurin la participació ciutadana als actes que s'hi programen.
    Les Festes d'hivern són organitzades i coordinades per l'anomenada Coordinadora de les Festes de Sant Raimon que s'escull cada any mitjançant una assemblea d'entitats que es celebra entre els mesos de març i abril. La composició de la Coordinadora és d'un mínim de quatre membres i un màxim de sis. Els components de la Coordinadora pertanyen habitualment a entitats i associacions amb seu a la ciutat. La funció de la Coordinadora és la de confeccionar el programa de les festes conjuntament amb les entitats de les diferents activitats que aquestes proposin. La Coordinadora ha de gestionar els recursos tècnics i econòmics que disposa i és la Regidoria de Cultura la qui posa al seu abast, mitjançant un conveni anual, la dotació econòmica, la disponibilitat d'infraestructures i equipaments municipals per a fer possible les festes.
    Les festes tenen el seu inici amb un pregó el mateix dia 7 de gener i tot un calendari d'actes omple el programa durant les tres setmanes de la festa. Majoritàriament tots els actes tenen lloc a partir de les 20:00 per tal d'afavorir la concurrència de públic als actes. Especial rellevància té, durant les Festes d'hivern la programació musical alternativa durant els caps de setmana. El contingut de les Festes varia d'un any per altra però a grans trets és poden identificar com a actes consolidats durant aquestes festes: les conferències i xerrades organitzades per les entitats, els actes populars i gastronòmics, el concerts de petit format i el concert de gran format tant d'inici com de cloenda així com la festa dels Esplais adreçada als infants de la Vila i que té lloc sempre en un dels dissabtes a la tarda.

Sant Raimon de Penyafort va néixer en el segle XIII en el sí d'una família de la noblesa vilafranquina, tot i que va viure lluny de la seva terra natal. No va ser canonitzat fins el segle XVII.
    Les festes en honor a Sant Raimon de Penyafort, es comencen a organitzar, a Vilafranca, durant els segles XVII i començaments del XVIII, arrel de la seva canonització.
    L'any 1602, autoritats de la vila, funden la Confraria de Sant Raimon de Penyafort amb la finalitat d'ajudar a noies que no es poguessin casar per manca de dot, per estudiar o per ajudar a vídues. També es crea un petit convent de dominics. En el segle XIX desapareix la confraria i els administradors de Sant Fèlix es fan càrrec del seu fons. Però a finals de segle es recupera la figura del sant i es crea un col·legi. Però la festa no acaba de quallar. Tampoc ho fa durant els anys 40 i 50 del segle XX. Fins que als anys 80 es crea una coordinadora a partir de les entitats socials i culturals de la població. L'any 2002 desapareix la coordinadora i des de l'any 2003 són les mateixes entitats de la ciutat que des d'una assemblea anomenen una coordinadora nova cada any que garanteixi la continuïtat de les festes, que a partir d'aquell any també es coneixeran amb el nom de festes d'hivern.

AA.VV (2005). Protocol de les Festes d'hivern- festes de Sant Raimon de Penyafort de Vilafranca del Penedès. Inèdit.