Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita
Calella
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita es celebra cada any el 16 de juny.
És considerada la festa major petita de la localitat. Entre els actes que s’hi fan, en destaca la renovació dels vots de poble, amb un ofici de la Secretària on es reparteixen rams de clavells als assistents. Hi trobem també els sopars al carrer, en què hi participen una vintena de carrers i els veïns comparteixen un àpat. La festa s'acompanya d'actuacions i concerts, així com cercavila de gegants i bestiari calellenc.
La informació històrica ha estat recollida per Aniol Noguera.
Història
La festa major de Sant Quirze es va començar a celebrar a principi del segle XVII, probablement recollint una tradició anterior lligada al veïnat de Capaspre. Era organitzada pels massips, que feien ballades en què venien músics contractats. S'hi feia un ofici i una processó dels Sants Patrons, encara situats al Capaspre. Durant la segona meitat del segle XVII es documenta una festa molt completa, vinculada a l'arribada de les relíquies del Sant. L'any 1669 ja hi ha una parella de gegants i l'any següent cavallets.
Al segle XVIII la guerra desmunta la simbologia que havia tingut la festa, atès que depenien de l’organització civil. Així i tot, es manté la processó i l'ofici de Sant Quirze. Amb l'arribada del segle XX, es fa un ofici de matinada a la capella de Sant Quirze i Santa Julita, denominat "de la secretària". Hi assisteixen els funcionaris municipals i la secretària de l'Ajuntament de Calella. Després segueix l'ofici a la parròquia, amb
seguici de gegants entre mig.
Passada la guerra, la festa major arriba com a "festa major petita". Amb l'arribada del primer govern democràtic, s'afegeixen els sopars al carrer a la vigília de Sant Quirze.