Festa Major de la Gleva
Les Masies de Voltregà

    Osona
    La Gleva. 08508 Les Masies de Voltregà.

    Coordenades:

    42.0398
    2.24009
    437105
    4654474
    Número de fitxa
    08117-79
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Manifestació festiva
    Contemporani
    Segle
    XX
    Any
    1923
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Natalia Salazar -ArqueoCat SL-

    També anomenades "Festes de la Nativitat de la Verge", se celebra al Nucli de la Gleva el dia 8 de setembre per commemorar la Coronació Canònica de la imatge de la Mare de Déu de la Gleva que va tenir lloc el dissabte dia 8 de setembre de 1923. Dins del programa d'actes de la festa destaquen per la seva continuïtat i arrelament popular el Concurs de Pintura Ràpida i el Concurs de Colles Sardanistes.

    Segons el "Costumari Català" de Joan Amades, l'Església celebra el 8 de setembre el naixement de la Mare de Déu. Com que de la immensa majoria de les imatges marianes trobades s'ignora el dia en què ho van ésser, s'escollí aquest dia per celebrar llur festa. Pel mateix motiu tingué lloc un 8 de setembre la Coronació Canònica de la Mare de Déu de la Gleva. La coronació canònica d'una imatge es fa en virtut d'un privilegi pontifici a una imatge de reconegut prestigi artístic i devocional i és una mena de reconeixença pública de la devoció secular i del patronatge que exerceixen. La Congregació Mariana de Vic va ser la impulsora de la coronació, aconseguint que el Vaticà, en nom del Sant Pare Pius XI, expedís, amb data de 25 de març de 1923, el diploma pel que s'autoritzava al bisbe de Vic a fer la coronació.

    AMADES, Joan (1950): Costumari Català. El curs de l'any, Vol. V., Salvat Editores, Barcelona, pp. 16-17. PLADEVALL, Antoni (1988). "Santa Maria de la Gleva. Patrona de la Plana de Vic. Història, art i tradició d'un vell santuari marià". Barcelona, Ed. Montblanc-Martin, pp. 121-124.