Festa Major de la colònia Jorba
Calders

  Moianès
  Colònia Jorba

  Coordenades:

  41.76074
  1.93659
  411601
  4623758
  Número de fitxa
  08034 - 25
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XX
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero

  Es celebrava per la diada de sant Pere, tot i que sembla ser que antigament es feia a meitat de juny i que es va retardar per tal que no coincidís amb l'època de segar. En l'època de màxim esplendor durava tres dies. Es feien balls en un local de la fàbrica, concert al cafè i un campionat de pilota a mà. L'últim dia de la festa es rifaven llençols, tovalloles i vànoves que donava l'empresa. Tots els actes eren finançats per l'empresa, però els forans havien de pagar per entrar als balls.

  -Altres festes que es celebraven a la colònia Jorba eren la cantada de Caramelles, la revetlla de Sant Joan i la cavalcada de Reis. Una de les últimes tradicions que es va perdre va ser el pagament dels enterraments per tots els habitants de la colònia.

  La vida social de la colònia Jorba ha anat molt lligada a l'evolució del sector tèxtil. L'antiga vitalitat de la colònia va minvar de manera substancial a partir dels anys 70. Actualment, per Sant Pere es celebra una missa cantada que es completa amb un concert de cant coral, amb coca i mistela.

  -Calders, un municipi entre el Pla de Bages i el Moianès, p. 221-222.