Festa d'en Toca-sons
Taradell

Taradell

XX-XXI
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La festa d'en Toca-sons es celebra dins els actes de la Festa Major de Taradell. Comença el dia 24 d'agost, amb l'anunci de l'agutzil i els sometents que la quadrilla de bandolers encapçalada per en Toca-sons volten pel poble. L'endamà al matí hi ha mercat medieval, on l'agutzil i els sometens apareixen de nou alertant a la població dels bandolers. A la tarda arriba per fi en Toca-sons i la seva quadrilla, i representen un enfrontament amb l'agutzil i els sometents enmig de crits i trabucades. Finalment el bandoler és capturat i jutjat, on es veurà si serà innocent, executat o bé aconseguirà escapar.

Element festiu inclòs en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya per resolució d'11 de juliol de 2011 del Director del CPCPTC. Les fotografies són de Miquel Vilardell i d'autor desconegut i han estat cedides per l'Arxiu Fotogràfic de Taradell.

La festa d'en Toca-sons va ser creada l'any 1993, promoguda per l'esbart de dansaires de Sant Genís de Taradell. Des de la seva creació hi ha implicades diverses entitats del poble. Cada any el personatge és interpretat per un veí del municipi, la identitat del qual és desconeguda fins el mateix dia de la festa. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va donar-li el premi nacional de cultura popular de l'any 1994. L'any 2012 es va crear la festa d'en Toca-Canalla, adaptada per la mainada i que es celebra cada dos anys.

Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.