Festa del barri del Pilar
Sant Hipòlit de Voltregà

Barri del Pilar
    A la banda de tramuntana del nucli urbà

Adriana Geladó Prat

La Festa del barri del Pilar de Sant Hipòlit es celebra anualment el dia 12 d'octubre, diada de la Mare de Déu, i està organitzada per la Comissió de festes del barri del Pilar. Es tracta d'una antiga festa que ha anat mantinguent al llarg dels anys alguns dels seus actes més tradicionals, com per exemple l'esmorzar de germanor a base de botifarra i ossos d'esquena o la xocolatada infantil. També cal destacar el repic de campanes, l'engalanament de l'altar mòbil instal·lat per acollir la imatge de la Verge i l'ofrena floral, la processó des del barri a l'església amb la imatge de la Mare de Déu del Pilar i amb acompanyament musical, la missa solemne, el cant dels goigs a la Mare de Déu del Pilar i el res del rosari.

El barri del Pilar rep el nom de l'antiga capella dedicada a la Mare de Déu del Pilar, probablement construïda al segle XVIII i reformada l'any 1880 (Anglada, 2008: 100). Estava situada entre les masies del Camps i el Call, a la zona de l'actual carrer de l'Antic Camí del Pilar, i fou destruïda durant la guerra Civil. L'any 1982, encara es podien observar les restes d'aquest edifici.
    La festa del barri es celebra des de l'any 1943 i ha anat evolucionant amb el pas del temps. Entre finals dels anys 80 i principis de la 90, la festa durava uns quants dies i s'organitzaven diversos actes com el ball, el partit de solters contra casats, la cercavila de disfresses, etc. La imatge de la Verge es guadava en una capelleta situada al bell mig del carrer del Mallol, al nº 20 del mateix. Durant molts anys, la festa era organitzada per la Carme Cunill i la seva família, que vivien al número 33 del mateix carrer, davant de la capella. Anteriorment se n'havia encarregat la Marieta de cal Xerec. La vigília de la festa, el marit de la Carme i altres veïns del barri, baixaven la imatge de la capella i la posaven a l'entrada de can Cunill. L'endemà es muntava l'altar i s'engalanava. Aquest altar no tenia un lloc fixe i la seva localització anava en funció de les condicions climatològiques. Durant molt de temps també, els materials que s'utilitzaven per a celebrar la festa es guardaven a casa de la Conxita Rifà, veïna del barri també.

GAVÍN I BARCELÓ, Josep M. (1984). Osona. Col. Inventari d'esglésies, 15. Barcelona: Pòrtic, p. 129.
    GINESTA, Josep (1988). "Les festes del barri del Pilar cada any més amunt". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Nº 6, novembre 1988, p. 19-20.
    M.D.M (1990). "La festa del barri del Pilar". <<0,97 km2>>. La revista de Sant Hipòlit de Voltregà. Any III, nº 27, octubre 1990, p. 27.
    MUSSULL, Dolors (2017). La Veu de la Glorieta amb nosaltres des de 1995. Sant Hipòlit de Voltregà: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà [Inèdit].
    Http://fescat.cat/ [Consulta: 28-03-2020].