Farga de l'Aram
Gualba

Riera de Gualba
    Al costat de la Riera, sector nord del municipi

En estat ruïnós
    P. Barbado. OPC

Actualment només es conserven dempeus 2 xemeneies. L'edifici dedicat a obrador és de planta rectangular, amb coberta en volta de rajols, encaballades i bigues de ferro, hi ha una sèrie de claraboies que permeten l'entrada de llum a la part superior. Conserva restes de l'antic forn al seu interior, de forma rectangular amb dues obertures a la part inferior. Del mecanisme de la farga només queda l'estructura metàl·lica de la sínia amb l'eix de transmissió. La sèquia que conduia l'aigua a la farga té 5 pams d'amplada i 3 de fondària. Permet un cabal de 200 l/s que donava una energia equivalent a uns 56 cavalls de força.

Està recollida a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic del Parc Natural del Montseny

Fou fundada al 1843 per J. Quadres, pagès i fargaire de Palautordera i a F. Anglada, comerciant de Barcelona. En les Contribucions Industrials i de Comerç de 1858-63 s'esmenta a J. Quadres com a propietari d'un martinet de batre coure. Al 1861 el mateix Quadres és propietari de dos jocs de cilindres per a planxes de coure, un martinet de batre coure i un forn amb màniga a l'anglesa. L'obrador va tancar al 1924.
    Quan va plegar la farga d'aram de Gualba, es va traslladar per uns anys a Gualba de Baix, la denominada Fabriqueta d'Aram i ubicada davant de l'antiga Estació de Tren de Gualba, al barri de Gualba de Baix, just a tocar a la Batllòria.

AAVV, Història de Gualba, la vall de les aigües blanques, Ed: Arxiu Diocesà de Barcelona, 2000