Façanes de la Costa de la Garbera o del riu Llobregat
Puig-reig

Eclecticisme
    BCIL 24
    Varis propietaris
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Es tracta de les façanes posteriors que corresponen als edificis situats al carrer Verdaguer, Plaça de la Creu i carrer Llobregat entre el Castell de Puig-reig i cal Cases en la zona anomenada costa de la Garbera. Formen un conjunt interessant de cases entre mitgeres que aprofiten el fort desnivell del terreny per a construir nivells en direcció al riu Llobregat.

Rehabilitació de les façanes i estudi cromàtic dels n es considera la possibilitat de recuperar l'antic camí pel davant d'aquestes façanes posteriors que comunicava el Castell amb Periques. Es preveu un Pla Especial PEU-3 del conjunt on es considera la possibilitat de recuperar l'antic camí pel davant d'aquestes façanes posteriors que comunicava el Castell amb Periques.

A partir de l'últim terç del segle XIX quan al peu del Llobregat varen començar a instal·lar-se, aprofitant alguns antics molins fariners, fàbriques de filats i teixits de cotó que esdevingueren Colònies industrials. Puig-reig fou el municipi de la comarca i de Catalunya amb més Colònies: a les primeres de l'Ametlla de Merola (1871), Cal Prat (1871-1877) i Cal Pons (1875) s'hi varen afegir les de Cal Casas (finals del segle XIX), Cal Marsal (1889), Cal Riera (1898) i Cal Vidal (1900).
    El poble va créixer espectacularment gràcies a la nova activitat econòmica vinculada al tèxtil; varen proliferar els serveis i el nou nucli urbà va començar a créixer a partir de la plaça de la Creu (anomenada així perquè fins a la Guerra Civil de 1936-39 s'hi conservava la creu de terme dels frares Hospitalers); es formà un poble allargassat, paral·lel al Llobregat i a la carretera, amb gent procedent de l'Alt Berguedà i de les zones rurals veïnes del Baix Berguedà, al mateix temps que els propietaris de les fàbriques creaven les seves Colònies, interessants conjunts urbanístics i arquitectònics: edificis industrials, pisos per als treballadors, torres i esglésies (algunes amb panteons familiars com les de Cal Pons o Cal Prat) amb una barreja de Modernisme i Historicisme Medievalista, cafès-casinos, teatres, escoles, convents, baixadors i estacions de trens, botigues, camps de futbol i bàsquet, etc.
    El poble propiament dit es va construir al peu de la carretera i sobre el gran bloc de gressos que s'alcen altius sobre el Llobregat i que fan de fonaments de les cases.

SERRA, Rosa (1982). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
    AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg de masies i cases rurals. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa a.3