Fàbrica Sitjes
Sallent

El Pont de Cabrianes
    A 300 m. del Pont de Cabrianes, al marge dret del riu Llobregat.

Lluís Len / Jaume Perarnau

A l'època de màxim creixement i major nombre de treballadors, la fàbrica proporcionava habitatges als treballadors, creant una petita colònia industrial, amb hostal, escola i església. Edifici principal de quatre plantes amb teulada a dues aigües. Columnes de ferro colat.

La fàbrica Sitjes dóna nom a la colònia d'El Pont de Cabrianes.

Va impulsar-ne la seva construcció Joaquim de Beltran i Calderó, home de la Lliga Regionalista, que, a la vegada, va proporcionar l'enllumenat elèctric a Sallent. Ben aviat, però, passà a mans de Jaume Sitges i Riera, que feia treballar aquesta fàbrica, una altra a Artés també coneguda com Fàbrica Sitges, i una altra a Manresa, coneguda com Cal Sitges o del Pont de Fusta. Totes tres fàbriques van cessar la seva activitat l'any 1966..

SERRA, Rosa "Colònies tèxtils de Catalunya" .- Manresa 2000