Fàbrica Grober
Arenys de Munt

Just abans d'arribar al punt quilomètric 5

Andreu Roca
    BCIL (Pla General d'Arenys de Munt, 7/05/2003)
    Industrias Matas Aremany, SA
    Jordi Montlló Bolart

Nau industrial de grans dimensions, és de planta rectangular i s'aixeca quatre plantes. La coberta és de teules a dues vessants i el carener perpendicular a la façana principal, que és menys ampla que les laterals. Obertures de grans dimensions i rectangulars, amb vidres i sense porticons, per deixar passar la llum. Cos annex al principi de planta rectangular i coberta plana. A l'extrem oposat hi ha dos edificis més adjunts posats perpendiculars l'un de l'altre, amb les cobertes de teules a dues vessants. Al costat hi ha la xemeneia de maons.

L'origen d'aquesta indústria cal buscar-lo en els germans Colomer de Mataró; "Manufacturas Colomer, S.A" començà a funcionar l'any 1929 amb una plantilla de 28 treballadors, però a principis dels anys 30 s'aturava la producció.
    L'empresa Grober va néixer a Girona l'any 1890. A mitjans dels anys quaranta del segle XX es va instal·lar a Arenys de Munt. Així, l'edifici tingué múltiples usos (magatzem, hospital a la Guerra Civil,...) fins que es va instal·lar la Grober, a l'any 1950.
    La Grober tenia habitatges per treballadors i una guarderia. Entre l'any 1955 i 1965 es va arribar als 300 treballadors; d'aquí la necessitat de la guarderia.

FORN, Francesc (1999) Petita història d'Arenys de Munt. Col·lecció Memòria històrica, núm. 2. Els llibres dels Set ciències. Arenys de Munt.
    RODRÍGUEZ, Pilar i NUALART, Eva (1994). La col·lecció Vinyals de puntes. A Arennios, núm. 28, desembre de 1994. Col·lectiu pel Museu-Arxiu d'Arenys de Munt, pp. 6 -7.