Fàbrica de cal Noguera
Oristà

c. del Camí de l'Era, 2-4. Nucli urbà d'Oristà. Oristà

Regular
    El desús provoca un deteriorament progressiu. S'observen alguns vidres dels finestrals trencats i la façana presenta l'arrebossat escrostonat..
    Normes Subsidiàries de Planejament. Oristà. 1993
    Sí, IPIC. 24.213.104
    Ref. cad.: 61002DG2423S
    Jordi Compte i Marta Homs

La fàbrica de cal Noguera es troba situada al nucli d'Òristà, entre el camí de l'era i l'escola municipal. Es tracta d'un edifici de planta rectangular d'uns 40 x 18 metres, format per dos cossos, un de planta baixa que constituïa pròpiament la fàbrica amb teulada de doble vessant i un cos de planta baixa i dos pisos, que forma un queixal a la banda nord amb un pis menys, i que constituïa un habitatge. Els murs són de maçoneria de pedra arrebossats i pintats, i es troben parcialment escrostonats.
    La façana sud està formada per 18 grans finestrals a la planta baixa. Al cos que presenta més d'un nivell hi ha dos balcons, un amb doble accés i un altre amb triple accés. Entre els balcons hi ha tres finestres. S'observa sota l'arrebossat de la façana els emmarcaments d'aquestes obertures que eren amb brancals i llinda de maó. Al segon pis s'hi obren tres finestres apaïsades.
    La façana est sols presenta un balcó al primer pis i una finestra apaïsada al segon pis.
    La façana nord presenta una forma de L a l'extrem esquerra formant una petita plaça al davant. Aquest queixal està format per tres garatges a la planta baixa i una escala coberta amb barbacana condueix al primer pis. Aquest presenta tres balcons, dues portes d'accés i dues finestres. També s'observen dues finestres més apaïsades sota teulada. La resta de la façana s'hi obren dos balcons al primer pis i 17 finestrals corresponents a la zona de la fàbrica, a la planta baixa.

La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

La fàbrica tèxtil de cal Noguera va ser construïda a principis del segle XX, entre el 1910 i el 1920. Era coneguda popularment com la "Fàbrica" i inicialment funcionava amb telers manuals. Més tard s'hi van incorporar telers mecànics de vapor (gas pobre) i va funcionar fins als anys 80 del segle XX. El 1980 van plegar a causa de la crisi energètica i vint-i-cinc treballadors es van quedar sense feina.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.