Escut dels Riusec
Monistrol de Montserrat

XVI
    National Monument Record
    Commemoratiu
    Helena Garcia Navarro

Escut situat damunt la porta principal d'entrada a can Cavaller. Les armes del llinatge eren de plata, amb tres faixes fent ones d'atzur.

En el document fictici de donació que fa Guifred comte al monestir de Ripoll, de l'any 888 s'hi esmenten indrets com ara "rio Sicco", que és el torrent del Tortuguer o Riusec. Alhora, aquest topònim donà nom a una de les famílies més importants de la municipalitat monistrolenca des dels primers temps fins a meitats del segle XVIII, la qual entroncà posteriorment amb la noblesa barcelonina. La llegenda de la trobada de la imatge de la marededéu de Montserrat diu que van ser els pastors de la família Riusec els que van trobar la imatge a la Santa Cova.

Història de les comarques de Catalunya, "El Bages".