Escultura Teler
Sant Vicenç de Castellet

Plaça Generalitat. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    A la plaça Generalitat, davant l'empresa Sercomantex.

Ajuntament de Sant Vicenç de Castelet. Plaça de l'Ajuntament, 10. 08295 SANT VICENÇ DE CASTELLET
    María del Agua Cortés Elía

Davant les oficines de Sercomantex, empresa dedicada a la fabricació de maquinària tèxtil, hi ha un teler de garrot com a monument que recorda el passat tèxtil de Sant Vicenç de Castellet. Fa 8-9 anys la va posar l'empresa i després la va cedir a l'Ajuntament que des de llavors fa el manteniment. És un teler mecànic de garrot. Funcionaven amb acció de corretges i barres accionades per energia elèctrica. Aquest va ser el primer teler mecànic amb el que s'inicià la industrialització a Catalunya. La peça més característica és un garrot de fusta que obliga a la llançadora a anar d'un extrem a l'altre del teler.

El 1828 s'instal·la la primera gran empresa tèxtil, la fàbrica Balet, que feia teixits i filats, i a la que seguiran la Mercadé (filats), la Castells (filats), i la "fabriqueta" o Armengol (teixits), i les de Sant Joan a Castellgalí i Serramalera a Castellbell, molt lligades a l'evolució industrial de Sant Vicenç (VIRÓS, 2003). Les fàbriques Balet i Serramalera filaven amb selfactines i teixien amb telers automàtics de garrot. El pas del Llobregat per Sant Vicenç no proporciona un gran desnivell (menys de 20 m en 3 km), fet que no va permetre construir més de dos salts al terme a prop del nucli urbà. Aquest va ser el motiu de la construcció del canal de la fàbrica Cots (cal Soler) que va ser un dels elements més importants del creixement industrial, fet que permetia a les empreses fabricar la seva pròpia energia amb l'aigua del Llobregat.. Aquest teler prové de la fàbrica Soler que va iniciar l'activitat el 1867. Feia filats i tints. Va ser una de les fàbriques importants del municipi, que el 1890 sobre una població de 1.429 habitants ocupava a 280 persones.

AA.VV. (1997). La primera revolució industrial a Catalunya. Fundació Jaume I.