Escultura "La Dona Catalana"
Cabrera de Mar

Plaça Nova

Fèlix Albages i Garcia
    Ajuntament de Cabrera de Mar
    Marc Guàrdia i Llorens

Escultura que representa una alegoria de la dona catalana, tal i com indica el seu nom. Es tracta de la representació d'una dona asseguda sobre un volum quadrangular, que porta a les mans un pom d'elements vegetals (flors o espigues), reposant sobre la falda. El vestit només es troba insinuat en aquest punt, desapareixent en el tors de l'escultura. Els atributs femenins, ja sigui la seva voluptuositat o pits, estan ben marcats, reforçant la identificació amb la idealització de la dona catalana. El cabell està recollit sobra el cap.

L'escultura mostra certs trets paral·lelitzables amb l'obra de Manolo Hugué, del qual en fou deixeble, i hi convisqué durant més de quinze anys a Caldes de Montbui. També s'inicià en el món artístic de la mà del pintor Joaquim Mir, i fou membre fundador del Cercle Maillo (1945).

L'obra fou instal·lada en aquest indret l'any 2004, 8 anys després de la mort de l'escultor, òbit esdevingut l'any 1996 a la mateixa vila de Cabrera.
    Cal ressenyar que Fèlix Albajes s'instal·là a Cabrera a mitjan anys 60 del segle XX.