Escoles Municipals
Callús

Carrer Jacint Verdaguer, 21-22. Callús
    Es troba entre el Carrer Dupont i el Carrer Jacint Verdaguer, a ponent del nucli.

Joan Casas Blasi

És un edifici d'una sola planta, a la façana que dona al carrer Jacint Verdaguer s'hi troba tres portes de punt rodó d'accés a l'interior amb dues finestres acabades amb un marc d'obra a la part superior. Cada una d'elles disposa d'uns finestrons de fusta. El parament es troba arrebossat i pintat de color cru. Al costat d'una de les portes s'hi troba una placa de ceràmica en honor a una de les mestres de l'escola, en aquesta placa es pot llegir: "A Isabel Oller i Costa, en reconeixement a la seva tasca com a mestre del nostre poble 1940-44" i "1946-55 Callús 17 de juny de 1990".
    A la part del darrera de l'edifici s'hi pot observar una zona ajardinada. El terra es cimentat i s'hi troben jardineres d'obra amb d'arbres fruiters i diversos tipus de plantes.

Actualment ja no te la funcionalitat d'escola i s'ha adaptat com a Casal de Jubilats i per a l'escola de Promoció de les Arts El Cardener. Fins fa poc en aquest espai s'hi trobava el pessebre de Josep Lladós. Recentment es desmuntà i una part es pot visitar en una sala de la parròquia.

El 1928, als antics locals del carrer de l'Era era on s'impartia l'ensenyament a Callús. A l'Era es trobaven en molt males condicions. L'alcalde Ramon Morera inicia les gestions per a construir una nova escola. Es tracta d'un petit edifici de dues aules amb pisos per als mestres i amb l'entrada al Carrer Dupont. El 1932 l'Ajuntament obté un préstec de la Caixa de Pensions de 60.000 pessetes i el suport de l'Estat amb 27.000 pessetes més. Aquell mateix any es posà la primera pedra del projecte que constava de tres aules: una per a nens, una segona per a nenes i la darrera mixta per a pàrvuls. El 21 de maig de 1933 es va dur a terme la inauguració de l'edifici amb l'assistència de l'Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià (SALA, Ll. Et alli. 1996:119 ).

-SALA, LL. SERRA, M. FONS, R. Callús. Història en Imatges. 1950-1975. Editorial Angle. Callús. 1996.