Escola Mare de Déu de la Muntanya
Esparreguera

Davant del Mercat Municipal, al nucli antic.

Josep Domènech Mansana.
    BCIL, POUM d'Esparreguera 2004, article 165.
    ArqueoCat SL- Josefa Huertas i Natalia Salazar

Edifici de planta rectangular amb tres cossos que el travessen perpendicularment, un al centre i dos a banda i banda, però cap d'ells sobresurt de la línea de façana. Consta de planta baixa i un pis, excepte en el cossos laterals on hi ha un pis mes. Les obertures són de grans dimensions i quadrangulars. Les finestres del primer pis del cos central estan decorades amb un arc cec fet per aproximació de filades, per sobre hi ha un escut, i finalment, el coronament del cos és mixtilini. Els cossos laterals acaben en frontons triangulars mentre que la resta de l'edifici es remata amb una cornisa recta. Les cobertes són a dues aigües.

L'escola Mare de Déu de la Muntanya va ser la primera escola pública d'Esparraguera i va ser inaugurada l'any 1931 pel President de la Generalitat Lluís Companys. Josep Domènech i Mansana, arquitecte nascut l'any 1910, era el fill de Josep Domènech i Estapà. El 1917 fou nomenat arquitecte del ministeri d'instrucció pública, des d'on realitzà escoles a Badalona, Argentona, Igualada, Esparreguera, etc. Unes altres obres seves a Barcelona són els magatzems El Águila, la Caixa Mútua Popular de Barcelona i l'església de Santa Tereseta. Fou arquitecte municipal de Sant Celoni, on realitzà la casa de la vila, l'ateneu i l'escorxador. Publicà "La casa" (1923), "ABC del propietario" (1925) i "La finca urbana" (1928). Fou professor de l'Escola d'Arts i Oficis Artístics de Barcelona

" Escola Mare de Déu de la Muntanya". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic. www.enciclopedia.cat