Els Erms
Vilada

Camí de Sant Romà, s/n
    A 5 m. del camí a Sant Romà de la Clusa.

Reformada.
    Martí Picas. INSITU SL

Es tracta d'una masia situada a tocar de la pista de Sant Romà, conformada per l'habitatge i un cobert adossat. La masia pròpiament dita és de planta rectangular i s'organitza en alçat en planta baixa i dos pisos, amb coberta a doble vessant i carener orientat transversalment respecte a la façana principal que està orientada vers el sud. Els murs perimetrals estan conformats per carreus irregulars de pedra, lleugerament desbastats, i de mesures i formes irregulars. Als angles es disposen cantoneres realitzades amb grans blocs de pedra escairada. Gairebé la totalitat de la façana disposa d'un arrebossat de morter de calç d'un to blanquinós. Destaca una gran biga de fusta entre el primer i segon forjat, visible a la façana principal.
    Pel que fa a les obertures, aquestes són força senzilles i no presenten elements decoratius o estructurals remarcables; a la façana principal estan distribuïdes en dues obertures per planta i disposen d'una petita llinda de fusta. A la planta baixa hi ha el portal d'accés a l'interior de l'habitatge, situat al centre i flanquejat per tres finestres protegides per una reixa. Totes elles són d'obertura contemporània i no són d'interès remarcable. Les façanes de llevant i tramuntana tenen les mateixes característiques, és a dir, obertures amb llinda de fusta i pedres desbastades i algunes obertures noves sense interès.
    Adossat, pel costat més oriental, se situa un cobert adossat. Una senzilla construcció, de planta rectangular. La coberta és de teula a un vessant muntada damunt llates. Actualment té funcions de garatge, amb la porta principal d'accés a la façana sud i un finestró d'obertura contemporània amb reixa a la nord.

A migjorn i llevant s'ha construït contemporàniament un enllosat de pedra i una tanca de fusta i columnes de pedra que arrangen l'accés i jardí de la casa.

L'activitat ha estat agrícola tradicionalment. Les característiques de la casa no varien gaire dels seus paral·lels a la zona, i ens decantem a un origen de mitjans del s. XVIII. Documentalment, trobem citada la casa dels Erms al 1r cadastre de l'Ajuntament de Vilada (dipositat a l'AM de Vilada) de l'any 1766 en el qual se cita la casa dels Erms, com a propietat de Tomàs Soler, veí de Vilada, el qual també disposava d'una segona casa en propietat al poble. A mitjans dels anys 60 del s. XX la masia fou comprada pels propietaris de les Eres de Vilada.