Els cirerers
Vilafranca del Penedès

Prehistòric
    II aC-IIdC
    troballes a partir de l'extracció d'argiles.
    Pla d'ordenació urbanística municipal de 2003
    Jordi Montlló Bolart

L'any 1946 es localitzen i s'excaven 4 sepultures de caixes quadrangulars amb tègules les quals conservaven restes humanes. Entre aquesta data i finals dels anys 50 van sortir diverses estructures i materials segons les referències de l'aleshores propietari Sr. Magí Sogas i Marques. També es van trobar 6 sitges, un pou, restes de murs i força material arqueològic (tègula, dòlia, àmfora, pondus, sigil·lates, molins, monedes...). L'any 1970, s'excava un nou sepulcre del mateix tipus que les anteriors.
    L'any 2003, es va trobar una sitja i un pou del bronze final que la talla d'uns 5 metres de diàmetre que baixa esglaonadament.

El jaciment queda directament afectat pel projecte subtram X del tram Lleida - Martorell de la línea d'alta velocitat Madrid - Barcelona.

Excavació el gener de l'any 1946 a càrrec de M. Peitabí.
    L'any 2000, es va fer una prospecció a càrrec d'Arquepec.SL.
    L'any 2003 es fa una altra excavació.

ESTRADA, J. (1969). Vias y poblamientos romanos, en el territorio del Àrea Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo B69, pàg. 68.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1948). "Nuevos hallazgos en el Panades", dins Ampurias, vols.IX-X (1947-48), pàg. 266.
    GIRÓ ROMEU, Pere (1950). Identificacion de algunas vias romanas en el Penedes. Dins Actas y Comunicaciones de la 1ª Asamblea Intercomarcal de Investigaciones del Penedés y Conca d'Odena. Martorell, pp.110-127. (reeditat al recull de l'obra dispersa de Pere Giró. Vilafranca 1984,p.78).