Elements arquitectònics de cal Tabaqueru
Els Prats de Rei

Gòtic
    XV-XVI
    Els elements arquitectònics han estat restaurats sense un criteri professional.
    Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'un casal gòtic de planta quadrangular irregular, molt reformat, que conserva encara algun element arquitectònic destacable: a la façana de l'edifici s'observa una finestra coronella o d'arcs monolobulats separats per una estilitzada columna, tot plegat datable al gòtic tardà, que segons testimonis orals està molt restaurada. De fet la columna i el capitell no són elements originals, però sí ho és la base de la columna. A la cantonada de l'edifici es conserva una teiera de ferro forjat. La porta de la casa. La portalada original sembla ser que era a base d'un arc apuntat, avui reconvertit en un arc de mig punt rebaixat i adovellat però de factura recent.

Aquesta casa i els seus elements arquitectònics conservats es troben al punt neuràlgic de la vila medieval de Prats, i per la seva tipologia i cronologia han de pertànyer al moment immediatament posterior a la construcció del segon recinte de muralles medieval de la vila. Durant la Batalla dels Prats de Rei de 1711, dins la Guerra de Successió, aquest edifici, com la resta de la vila, hauria quedat molt afectat pels bombardeigs, tal i com es descriu a les cròniques de l'època, per la qual cosa l'aspecte actual correspondria a les rehabilitacions fetes a partir d'inicis del segle XVIII, un cop acabat el conflicte bèl·lic.

-ESTRADA PLANELL, Gemma; ASENSI ESTRUCH, Rosa M. (1997): Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. L'Anoia, Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, Barcelona, p. 183.