El Vilar
Sant Pere de Ribes

X
    La zona ha estat urbanitzada i les tombes ja no existeixen.
    Catàleg de Patrimoni del PGOU (18/07/2001)
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

En una zona actualment urbanitzada coneguda com el Vilar, s'hi va localitzar una petita necròpolis medieval. La primera notícia d'una troballa a la zona explicava el descobriment de tres esquelets tapats amb rajoles. Més endavant, es va trobar una nova sepultura, excavada al terra i coberta amb lloses, que contenia un individu amb la cara orientada a l'est, sense material associat. Una nova fossa fou localitzada a l'interior d'un marge, que contenia un individu orientat E-W, sobre el qual hi havia restes de tres o quatre individus més. A l'entorn de les tombes s'han localitzat materials que podrien ser prehistòrics, entre els quals hi ha ceràmica a mà de color vermellós, una vora amb orelleta perforada de pasta negra, una vora amb llavi pla de pasta negra a l'interior i vermella a la superfície, una rascadora doble sobre làmina i cinc fragments de molins de vaivé.

Al principi del segle XX el pagès Josep Jaques i Albareda va posar al descobert tres tombes durant les feines agrícoles, segons notícia publicada al "Baluard de Sitges". El mateix Jaques va descobrir una altra tomba l'any 1956, que va ser excavada per ell i Antoni Jaques Montaner. En motiu de l'urbanització de la zona, l'any 1978 una màquina excavadora va desmuntar un marge i va quedar al descobert una altra tomba, que va quedar mutilada. Aleshores, un grup d'estudiants d'arqueologia i d'afeccionats van fer una excavació d'urgència.

COSTA, B.; GABALDÀ, J.; MIRET, J. [et al.] "Dues sepultures possiblement alt-medievals al Vilar (Sant Pere de Ribes)". Miscel·lània penedesenca. Vol. 2 (1979).
    PLADEVALL, A. (1992). Catalunya Romànica. El Penedès, L'Anoia. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.