El temple de Venus
Bigues i Riells del Fai

Sant Miquel del Fai

Tradició oral
    Recull bibliogràfic.
    Sense accés
    Jordi Montlló Bolart

Recull la tradició que molts anys abans d'estar dedicat a Sant Miquel del Fai, les coves estaven dedicades a la deessa Venus.
    A les nits de lluna, les fades, canten i quan algú els demana "Qui sou vosaltres que canteu des del fons del gorg?", responien "Som les fades d'aquests contorns que vàrem caure als gorgs". I diu la llegenda que quan un intentava ajudar-les a sortir, queia al fons de les aigües. Això s'utilitza per explicar les morts produïdes entre els banyistes dels gorgs que es troben entre el Fai i Riells.

BOADA, Martí; CASAS, Pep i CAMPDEPADRÓS, Joan (1993): Llegendes de Sant Miquel del Fai. Brau, Figueres.
    PLADEVALL, Antoni (1970): Sant Miquel del Fai. Mil años de historia. Tip. Cat. Casals. Barcelona.