El Soler de Cabrianes
Sallent

Cabrianes
    A 1 km. De Cabrianes, darrera l'empresa Norden.

Lluís Len / Jaume Perarnau

Casa de planta baixa més un pis i planta rectangular. Teulada a dues aigües. Llindes de portes i finestres de pedra picada. L'aparell és de pedra, amb blocs escairats a les cantonades, i amb arrebossats a la façana. La seva façana de ponent és la més moderna, amb planta baixa, dos pisos i golfes i decoració imitant el modernisme en base a totxo i maó. Blocs de pedra rectangular ben treballats a les cantonades, la resta de parets arrebossades.

Per estratègies matrimonials, els Soler, família originària del Mas, van emparentar amb els Torrentó, una important família que va mantenir el mas fins als anys 1970. Disposa d'una casa de masovers enganxada a la façana sud a través d'una terrassa oberta.

Documentat des del segle XII, va estar sempre habitat. Al segle XVIII era, amb diferència, el mas més gran i important de Cabrianes. Les últimes grans reformes es van acabar l'any 1915.

PIÑERO, Jordi "Cabrianes: Història d'un poble" .- Manresa 1996 .- p.33