El Soler
Sant Jaume de Frontanyà

Berguedà
    El Soler es troba a la zona de Tubau, uns 160 metres al Sud Oest de Cal Roma, amb el Torrent de Tubau a llevant i el Llimosell i la plana de Soler al Sud.
    L'accés es fa a partir d'un camí particular que surt del camí de Tubau.
    1150

42.20393
    2.0315
    420047
    4672873
    08216 - 28
    s.XVI
    Abans del 1595
    Edifici en estat ruïnós.

Lluïsa Vilalta Pérez

El Soler és una masia situada al capdemunt d'una gran plana que actualment està en runes, les que junt a l'extensa vegetació, fan molt difícil l'accés a l'interior. La construcció principal és de planta rectangular d'uns 120 m2 amb planta baixa i dos pisos. La coberta hauria estat a doble vessant amb teula àrab sobre bigues de fusta, amb el carener transversal a la façana principal, que s'obre a llevant. Els murs són a base de paredat comú fet de carreus desbastats junt amb lloses i a les cantoneres carreus més ben acabats. A la paret de llevant s'obria l'entrada principal a la casa, amb llinda de fusta com la resta d'obertures, i on es trobava l'era protegida per un mur. Les restes de runes denoten una estructura amb bigues de fusta i terra de fusta al sostre del primer pis, així com pilars de càrrega fets amb maó i arrebossats amb morter de calç.  S'observa també una edificació agrícola i ramadera a l'Est de l'edificació, de construcció posterior.

La casa està envoltada de feixes per a cultiu i camps de pastura. La majoria de parets de suport d'aquestes feixes encara són visibles i en molt bon estat.

Apareix al Catàleg de masies, POUM de Sant Jaume de Frontanyà, aprovat el 18/10/2007.

El Soler formava part del nucli dispers de la Solana. La primera documentació escrita que en tenim constància és el “Memorial del què han de fer los pajesos de Snt. Jaume per la obra de la església”, datat el dia 20 de juliol de l’any 1595, en el que es documenten les aportacions de totes les cases i particulars de la parròquia de Frontanyà per alguna obra de l'església. En aquesta relació hi figura el Soler, que hi va contribuir amb 3 sous.

Al registre de cases del partit judicial de l’any 1856, Eladio Tarradellas apareix com a propietari o habitant del Soler.

Segons el Registre de la Propietat de Berga, el 1878 Joan Güell i Moreta apareix com a propietari del Soler.

La casa va ser deshabitada entorn el 1950.

Registre de la Propietat de Berga, Llibre de finques de Sant Jaume de Frontanyà n. 1 (tom n. 20), finca n. 7, foli 27.

AHCB (1856) Serveis militars, Registro de las casas de campo de cada Distrito. Ydem de los aforados de Guerra

PSJF, Llibres sagramentals, Compliment pasqual (1594-1598 i 1621-1623), Matrícula de compliment pasqual de la parròquia de Sant Jaume de Frontanyà amb les diverses nòmines per cada casa, 24 de març de 1598, unitat d’instal·lació n. 4, llibre D.