El Solà de la Vila
Moià

XVI
    Està molt reconstruïda.
    Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Masia de petites dimensions amb teulada a dues vessants amb ràfec amb una filada de teules paral·leles a les de la teulada, totalment restaurada per albergar les instal·lacions del Circuit Verd (circuit de motos de trial).
    Ni la porta d'accés ni les façanes tenen cap inscripció ni data, només hi ha una anella de bestiar de ferro ancorada al mur a un metre del terra al costat de l'accés i una placa d'acer de la inauguració de les instal·lacions per l'Ajuntament de Moià l'any 1994.
    Les finestres de l'edifici són adovellades amb gres vermell i amb ampit, una de la façana sud té motllura amb arc conopial. L'entrada dona a un vestíbul que distribueix dues portes (serveis) i unes escales amb paviment tot nou.
    El cos annex, l'antiga quadra, ha estat rehabilitat com a bar conservant la porta nord, porta de llevant i els murs de carreus irregulars.

La teulada és a dues vessants amb teules antigues segurament aprofitades de la masia en runes.

Documentada a principis del segle XVI com a Solà de Vila Fornells.
    Des de l'any 1952 fins l'any1965 la família de la Pepeta Plans hi va viure quedant el mas abandonat.
    La finca va ser adquirida per l'Ajuntament l'any 1987. Poc a poc es va anar restaurant i condicionant només conservant les estructures dels dos edificis que era l'única cosa que es podia fer ja que es trobava en molt males condicions i totalment abandonada quan es va adquirir.
    Antigament es deia el Solà d'en Fornells, ja es coneixia al s. XV.
    Abans de ser propietat de l'Ajuntament formava part de la finca de Coromines.
    Actualment equipa les instal·lacions del Circuit Verd de Moià que disposa de torre de control i 35 boxes coberts.

Ubals i Picanyol, D ( 2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 145-146. Moià.
    Domingo i Díaz, E (2007); Moià, una vila, un poble, una il·lusió. Pàg. 84. T&T. Moià.